Lucia

Det här med lucia alltså. Varför firar vi lucia egentligen? Jag vet att hon var ett helgon från Italien och så, men är det en kristen eller "hednisk" högtid? Det kanske låter som ett dåligt skämt, men jag vet seriöst inte. :S

Jul firar vi för att Jesus föddes då. Påsk för judarnas uttåg ur Egypten(alternativt att Jesus dog). Midsommar för att Johannes döparen gjorde nåt då, right?
Ja, sen kom jag faktiskt inte på fler högtider. Men lucia alltså...jag förstår inte.

I och för sig har jag aldrig firat lucia "på riktigt".
När man var liten lussade vi för grannarna, men jag gick aldrig på dagis så jag var aldrig med i nåt riktigt sånt där lussetåg. På skolan satt man mest och halvsov genom luciatåget, de gånger man inte skolkade...
Och det där med vakan har jag faktiskt aldrig någonsin testat. Eller ja, där ljög jag kanske, jag och en kompis drack oss faktiskt askalas på glögg en gång men slocknade typ 11 eller nåt, så det räknas inte.

Så går det när man inte kommer från en speciellt traditionsbunden familj.
Men å andra sidan kan jag faktiskt inte säga att jag saknar att vara vaken hela natten för att sen se ett tråkigt luciatåg med booring julsånger. Jag har bättre saker för mig. Som att fara till tandläkaren. Piss!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback