Rättsskandaler och polisens främlingsfientlighet

Jobbade som sagt idag, och då passade jag på att handla lite på bokrean. Köpte en drinkbok till brorsan och en bok till mamma om en kvinna som mördar sin man, flår honom och lagar mat av honom som hon bjuder barnen på. Nice va? Och det är en sann historia... Men jag vet att mamma älskar kriminalromaner, ju morbidare desto bättre. Jag vet ju var jag har ärvt mitt intresse för kriminologi och brottskilldringar ifrån...

Och när vi ändå är inne på den banan. Till mig själv köpte jag "Tre bröder". Vad den handlar om kan ni läsa här nere. Den kändes i alla fall väldigt passande. För är det nåt jag "gillar" mer än skildringar av brott, så är det när polisen, rättsväsendet och staten har gjort fel. Sånt kan göra mig så grymt förbannad!
Men boken verkar bra i alla fall, och jag gjorde en paus i maffiaboken(för mycket italienska namn, platser och årtal för min förvirrade hjärna) så nu har jag nåt nytt att läsa.
Frågan är bara om jag inte måste skaffa läsglasögon snart... Hjälp!



"Några minuter före midnatt den 26 februari 2002 mördas den 19-årige Radu Acsinia i Rinkeby tunnelbanestation i västra Stockholm. Han skjuts ner med elva skott. De sista i huvudet från nära håll. Efter en dramatisk polisjakt grips fyra unga män från Malmvägen i Sollentuna de tre kurdiska bröderna Orhan, Önder och Öscan Yildiz och deras kusin Ayhan Yildiz. Stockholms tingsrätt dömer de fyra för mordet. Vem som skjutit de dödande skotten kan man dock inte fastslå.
När målet tas upp i Svea hovrätt erkänner en av de dömda, den då 17-årige Orhan Yildiz, att det är han som skjutit. Han hävdar också att hans två bröder över huvud taget inte var med på mordplatsen. Hovrätten sätter dock ingen tilltro till vad han säger. Domstolen tar heller ingen hänsyn till att flera vittnen bekräftar hans uppgifter. Samtliga åtalade döms till maximalt straff för mord.

I Tre bröder smular Christian Holmén och Dick Sundevall sönder domstolarnas bevisföring mot Önder och Özcan Yildiz. Därtill presenterar de nya bevis i fallet. Allt pekar i en och samma riktning de är helt oskyldiga till mordet. Vid tiden för mordet befann de sig i Gävle, 17 mil från mordplatsen. I boken skildras den verklighet många unga invandrarkillar lever i, främlingsfientligheten inom polis och rättsväsende samt hur det svenska samhället har dragit sig tillbaka från områden som Malmvägen. »Getto« kallas det av de boende »slasktratten« av polisen. Fallet med bröderna Yildiz är kanske det värsta justitiemordet i Sveriges rättshistoria. Två unga fäder med invandrarbakgrund har felaktigt dömts till maxstraff för ett mord de inte begått."


Kommentarer
Postat av: Noasina

Just checking to see if my dad s guest book is working, not that I don not believe him. I might just have to have one of these myself.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback