Peruna ala Suomi

Förlåt för mitt arga inlägg igår, men det var faktiskt så jag kände mig då. Nu känns det lite bättre i alla fall. Tur det!

Håller på att laga en riktigt favorit. En favorit som det dock var väldigt länge sen jag åt. Nämligen färskpotatis på finskt vis. Jag som i vanliga fall inte alls gillar potatis i kokt form älskar den här rätten! Om ca 2 minuter borde det vara klart... Mums!




UPDATE:

Det blev nästan godare än jag minns! Dock har jag nog inte världens bästa andedräkt nu efter alla lök... Men hey, jag ska ändå inte pussa nån ikväll heller så vad spelar det för roll?



Godare än det kanske ser ut...




I alla fall så är det färskpotatis som jag har skrubbat noga, skivat grovt och kokat al dente i saltat vatten. Sen har jag lagt potatisen i en skål, strött över strimlad vårlök(den heter förmodligen något annat nu när det är sommar...), en klick smör, lite grovt salt, lite pressad citron och hällt över några skedar av det varma vattnet som potatisen kokat i.
(Eftersom att man ska använda kokvattnet är det viktigt att skumma av det under kokningen, så att det är rent vid serveringen.)

Lätt som en plätt och faktiskt riktigt gott!

Jag vet egentligen inte om det här är en speciellt finsk rätt, men släkten i Finland brukar laga det här när färskpotatisen kommer och de säger att det är vanligt att man äter det här i Finland. Jag har även hört att man äter detta i Norrbotten, så det kanske är något typiskt för norra delen av Norden bara... Men jag kallar det i alla fall för färskpotatis på finskt vis!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback