Livet går på rutin utan rutiner

Jag klagar ofta att livet bara går på rutin. Det är inte riktigt sanningen. Visst känns det ofta så, men helt ärligt så saknar jag totalt vardagsrutiner. När man bara jobbar halvtid och dessutom oregelbundna tider så blir det lätt så. Jag hoppar över måltider, skippar att sova mina åtta timmar och tar istället igen sömn senare, jag stressar och jag degar.

Nu har jag försökt att ta tag i det här. Idén fick jag från en kompis "damp-tavla". Det är en tavla där hon planerar varje dag i detalj. Bra grej tänke jag, jag som ändå lider av någon form av självdiagnostiserad adhd-light. Jag tänker däremot inte vara så dratisk att jag planerar allt i detalj, men lite schemaläggning tror jag kan vara bra. Och jag tar allt stegvis, då jag tror att det blir för jobbigt att ändra allt på en gång.

Ungefär så här hade jag tänkt:

Sömn:
Jobbdagar(och vardagar i övrigt) - Gå i säng senast 00.00, gärna 23.00. Stiga upp senast 8.30.
Helger - Valfritt

Mat:
Veckohandla och skriva handelslista.
Laga åtminstone ett mål mat om dagen, med undantag då jag jobbar eftermiddag.
Planera veckans maträtter.
Äta i köket och inte framför tvn.
Börja äta regelbundet, dvs både lunch och middag.
Bara äta godis på helgerna.

Städning:
Diska minst varannan dag, gärna varje!
Storstäda en gång i veckan. Välj dag efter arbetsschemat.
Dammsug 2 gånger i veckan.
Boka tvättstuga och tvätta varannan vecka.
Gär någon form av annan städning en gång i veckan, t.ex. rengöra fläkten, städa skåp mm.


Det är sånt som säkert låter självklart för många, men för mig är det inte lika enkelt. Jag har slarvat så oehört med maten och glömmer alltid att boka tvättid. Handla gör jag när någonting är slut och jag är sämst på att skriva upp saker som jag tagit det sista av. Det känns som att med lite planering så kommer allt att gå lite lättare. Det kanske låter jättetråkigt, men jag tror att det är nödvändigt för att hitta nån slags balans.

Har börjat med det här i veckan och än så länge går det riktigt bra och känns riktigt skönt! I tisdags veckohandlade jag, jag har ätit lagad mat varje dag, diskat, dammsugit och gått och lagt mig i tid. Dessutom har jag planerat i förväg vad jag ska laga för mat så att alla ingredienser finns hemma.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback