Lissabon dag 2

Andra dagen(första morgonen) vaknade vi av spårvagnar och strålande sol. Drack kaffe på hotellfrukosten och begav oss ut.

Vi hoppade på spårvagn 28, en riktig turistfälla! Spårvagnen går nämligen längst de trånga branta gränderna i den gamla stadsdelen Alfama och den är i princip alltid knökfull av turister. Åka 28:an är något man tydligen "måste" göra i Lissabon, men vi hoppade av redan vid Largo da Graça(ett jättemysigt litet torg) och gick ner en brant gata mot "tjuvarnas marknad". Tjuvarnas marknad är en stor utomhus loppmarknad som är öppen förmiddagarna tisdag och lördag. Här finns allt, och lite till. Antikviteter, porrtidningar, musik, kakel, småprylar, afrikanska grejer, kläder, möbler...ja, allt. Brorsan köpte några lp-skivor och jag fyra gamla kakelplattor. Här finns också en del caféer och vi drack iste på en uteservering.

Efter marknaden fortsatte vi längs Alfamas smala gränder. Kikade på kakelklädda fasader och hittade en kyrka med en jättefin innegård med små limeträd, hibiskusar och vindruvor. Gick runt och tittade lite mer innan vi käkade lunch på en liiiten indisk restaurang. Det var den godaste maten jag någonsin ätit på en indisk restaurang. Tog en currygryta med ris och det smakade precis som mammas mat. Mums!

Efter lunchen gick vi upp till Castelo de São Jorge. En stor borg med utsikt över hela stan. Det kostade några euro att gå in på själva området, men det var det helt klart värt! Utsikten var helt magnifik! Det finns sittplatser överallt och även ett(eller två?) caféer så det är inget ställe man behöver ha brådska på. Vi lallade runt, fotade och gick upp i de smala stentrapporna i själva borgen. Hur fint som helst! Besöket avslutades med en glass bland påfåglar och katter.

När vi kände oss klara i borgen så gick vi vidare ner mot vattnet. Hittade ett skumt museum, som mest såg ut som en byggarbetsplats och besökte katedralen Sé. Har man aldrig sett en katolsk kyrka så kan det säkert vara något, men vi var in i en kyrka i Bairro Alto som jag faktiskt tyckte var mer spektakulär.

Väl nere vid vattnet så gick vi mot Cais do Sodré där vi hade tänkt att ta tunnelbanan till Oriente. Vi stannade dock på en uteservering med ett glas vin. På uteserveringen träffade vi en jättetrevlig man som gav oss massa tips på vad man kan göra i Lissabon. Klockan var väl vid 18 så han föreslog att vi skulle ta båten över till Cacilhas och äta middag på en brasiliansk restaurang som låg en kvart bort från hamnen. Så istället för Oriente så åkte vi över till Cacilhas. Vi var dock så trötta och hungriga att vi inte orkade gå till restaurangen han föreslog, istället hittade vi en liten söt restaurang närmare båtterminalen. Stället var hur coolt som helst! Det kändes som att vara i någon gammal mormors vardagrum typ. Tre generationer jobbade där och farfar(eller morfar) såg på fotboll på en lite tv medan sonen i huset åt middag vid bordet brevid oss. Jättesoft stämning och jättebra service! När vi skulle gå sa sonen "Are you leaving already?". Då hade vi varit där typ två timmar...haha. Efter besöket hos "familjen Fado"(som vi kallade dem för) så tog vi båten tillbaka till centrum och sen tunnelbanan ut till Oriente.

Oriente är ett nybyggt område en bit utanför centrum i Lissabon. Här finns världsutställningen, nybyggda skyskrapor, hotell och limousiner. Vi var dock mer sugna på köpcentrat Vasco da Gama, ett stort modernt köpcentra med butiker, restauranger och biografer. Köpte en brun skinnväska, klänningen från Promod och en present till min moster. Jo, en flaska tequila från matbutiken blev det också. Vet ni vad det sköna med Lissabon(och många andra städer i Europa) är? Jo, att köpcentrumen är öppna till 23 eller 24. Lycka för oss som är ständigt shoppingsugna!

Var rätt så trött efter dagens flängande så jag tror inte ens att det blev nåt vin på kvällen. Men att handla lätt lullig efter vinet hos "familjen Fado" är helt klart att rekomendera! Hehe...






En del av tjuvarnas marknad.



Innegården med limeträd, vinrankor och underbara blommor.



En av alla branta gränder med små kullerstenar. Skeppet är bara ett av alla kakelmotiv som fanns överallt i staden.



Utsikten på väg upp mot Castelo de São Jorge.



"Gården" utanför själva borgen.



Utsikt från gården. I bakgrunden syns den enorma Jesus-statyn(liknande den i Rio) och bron som ser ut som Golden gate.



Castelo de São Jorge. Var lite läskigt att gå på vissa ställen där, men så lider jag av lindrig(?) höjdskräck också.



Castelo de São Jorge.



Se så fint de hade dekorerat en gata! Var faktiskt en hel del julgranspynt runt om i stan. Någon som vet varför?



"Byggarbetsplatsen" som var ett museum som var en utgrävning från romartiden.



En fin balkong som vi hittade bredvid museumet.



På väg med båt till Cacilhas. (Lägg märke till hur rak jag fick horisonten...)



Hos "familjen Fado". Jag dricker vin och i bakgrunden syns sonen(och dottern?). Han var hur trevlig som helst!



Cacilhas by night.



Oriente by night. Lite svårt att se på bilden, men tunnelbanestationen var ganska maffig.



Tunnelbanetåget hem var rätt så tomt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback